De laatste ontwikkelingen

Filmpje of blog gemist? Hier kun je al het nieuws over Running Stairs for Cancer nog eens op je gemak terug kijken.

Running Stairs for Cancer zit erop!

Running Stairs for Cancer zit erop! 19 december was de grote finale met de traploop en lezing door prof. dr. Ronald de Wit en mijzelf in het Erasmus MC. In de lezing besteedden we aandacht aan de behandeling van prostaatkanker anno 2018 en gaven we het publiek een inkijkje in het onderzoek dat wij in het Erasmus MC doen. Een hele leuke middag met een geïnteresseerd publiek en heel veel goede vragen. Na de lezing was het tijd voor de traploop. Na elf verdiepingen omhoog zijn de benen toch aardig verzuurd! Ook de onderzoekers lieten zich niet kennen en gingen als een speer de trap op! Chapeau! Al met al een hele mooie afsluiting van Running Stairs for Cancer.

In totaal haalden we een bedrag op van bijna 29.000 euro. Dit zal volledig ten goede komen van het prostaatkankeronderzoek in het Erasmus MC. Dank voor uw bijdrage! Speciale dank natuurlijk voor Fred. Naast dat we een heel mooi bedrag ingezameld hebben, heeft hij de afgelopen maanden heel veel mensen ook een hele leuke middag bezorgd. Het enthousiasme en de vindingrijkheid waarmee hij deze actie heeft georganiseerd is inspirerend. Samen met Stichting Duos hebben we daarom de Fred Guurink Prijs ingesteld, zodat nog veel meer (jonge) onderzoekers geïnspireerd kunnen raken door Fred zijn unieke manier van ondernemen.

Anouk de Jong

 

Aflevering 6 De grote finale!

De Liquid Biopsy Heroes

Nog maar een week te gaan tot de grote finale van Running Stairs for Cancer! De tijd vliegt en de voorbereidingen zijn in volle gang. Presentaties voor de lezing zijn zo goed als klaar en de trap staat klaar om beklommen te worden. En hoe leuk is het dan als er opeens een mailtje binnenkomt met een nieuw team; De Liquid Biopsy Heroes. Dat is een bekende term, want dat zijn mijn collega's. Verrassing, het hele lab gaat mee de trap op. Heel erg gaaf!

Bij een 'liquid biopsy' halen we tumorcellen of DNA van de tumor uit een buisje bloed. Een veelbelovende techniek, want het is voor een patiënt natuurlijk veel minder vervelend om een bloedafname te ondergaan dan een traditioneel biopt, waarbij we in een tumorlaesie moeten prikken. Het DNA van de tumor is een bron van informatie. Het vertelt ons waarom de tumor een tumor is en welke fouten in het DNA we wellicht kunnen aangrijpen met een behandeling. Liquid biopsies zijn een van de speerpunten van het (prostaat)kankeronderzoek in het Erasmus MC en daarom heet ons team (met een knipoog natuurlijk) 'De Liquid Biopsy Heroes'.

Meer weten over het onderzoek dat wij doen? Kom 19 december om 14.30 uur naar de lezing in het Erasmus MC en ga daarna met ons de trap op! Opgeven kan via info@runningstairs.nl.

Anouk de Jong

 

Aflevering 5 Lopen voor het Erasmus MC

Traplopers in de Kuip!

Wow, wat was het weer gaaf afgelopen weekend! Zaterdag was het tijd voor de Traploop in de Kuip. Meer dan 150 mensen liepen door weer en wind naar het stadion om daar de trappen te beklimmen voor Running Stairs for Cancer. Wat een bikkels! Helemaal natgeregend kwamen onze wandelaars aan bij de Kuip waar een warm broodje kroket op ze wachtte. Na een korte uitleg over het programma door Fred en een toespraakje door mijzelf over het prostaatkankeronderzoek in het Erasmus MC, beklommen we de trappen van de Kuip en kregen we een rondleiding van vijf heel enthousiaste vrijwilligers door o.a. de kleedkamers en de spelerstunnel. Teruggekomen in de Maaszaal was er een verloting en een veiling van Feyenoord-attributen. Er werden miljoenen geboden door heel veel kinderen zonder portemonnee op een door-het-hele-Feyenoord-team-gesigneerde bal. De bal ging uiteraard niet voor miljoenen weg, maar leverde wel een heel erg mooi bedrag op. En Fred zou geen echte ondernemer zijn geweest als hij niet een tweede bal voor bieder nummer twee in zijn achterzak had bewaard! Al met al weer een prachtig bedrag voor Running Stairs for Cancer. Speciale dank voor Fred; zonder hem hadden we zeker niet in de Kuip gestaan afgelopen weekend! Heel bijzonder en onwijs leuk om samen met jou Running Stairs for Cancer te organiseren!

Anouk de Jong

Aflevering 4 Eindelijk wandelen

Tribute to Jan Snoeck wandeling

Afgelopen zondag vond de Tribute to Jan Snoek wandeling plaats. We wandelden niet alleen voor het goede doel ‘Running Stairs for Cancer’, maar de wandeling was ook bedoeld als een ode aan de in maart 2018 overleden kunstenaar Jan Snoeck. Deze bijzondere dag startte bij Studio Schrofer in Den Haag, een meubelontwerp-studio midden in Den Haag, die voort komt uit ‘de Cirkel’-fabriek in Zwanenburg. En juist in die fabriek leerde ik in 1986 een stoel verkopen…. Terug in de tijd….. Frits Schrofer – de beste vriend van Jan Snoeck in zijn jeugd nam hem mee naar zijn vader : de kunstenaar Willem Schrofer. Daar besloot Jan Snoeck op jonge leeftijd dat hij ook kunstenaar wilde worden. Hoe kan je leven verlopen….. We zagen bij Studio Schrofer het oudste werk van Jan Snoeck : Een buste van zijn vriend Frits Schrofer, die op 19-jarige leeftijd overleed….. en dan te bedenken dat Jan Snoeck 91 jaar oud werd.

We wandelden langs de beelden in Den Haag. Bezochten het keramiek-atelier ‘Stuktuur68’ en zagen daar het laatste werk van Jan Snoeck. We bezochten het oude atelier van Jan, waar nu ook zijn zoon – de kunstenaar Ossip – zich heeft gevestigd. En eindigden voor een stukje zalm, een glas wijn en een goed gesprek bij het ‘Zalmhuis’ aan de Anna Paulownastraat. Het was een bijzondere culturele dag met mooie hoogtepunten en goede gesprekken. En voor het goede doel haalden we meer dan 1.000 euro op. Fantastisch.

Fred Guurink

Walking Torch - Fakkeltocht

Spectaculaire avond gisteren met een indrukwekkende fakkeloptocht dwars door de polder bij Delft in Oude Leede. Meer dan 100 mensen liepen mee en stonden stil bij de ziekte kanker. Mooie toespraak van de arts-onderzoeker Anouk de Jong. Meer dan € 5.000 opgehaald voor de aktie ‘Running Stairs for Cancer’ Prachtig. Dank voor de gastvrije ontvangst en organisatie Joke & Rick. Iedereen bedankt voor de komst, donaties en gezelligheid!

Fred Guurink

Aflevering 3 Tribute to Jan Snoeck

You never walk alone!

Na enkele weken hard werken, begint Running Stairs for Cancer dan nu echt vorm te krijgen. Wie had dat gedacht, toen Fred een maand of drie geleden bij mij de spreekkamer kwam binnenlopen! We raakten aan de praat over het onderzoek dat ik en mijn collega's hier in het Erasmus MC doen en al snel was besloten dat we samen een sponsoractie op gingen zetten; arts en patiënt samen de schouders eronder, hoe mooi is dat! Snel een afspraak gemaakt voor een brainstormsessie en binnen no time was het idee van Running Stairs for Cancer geboren.

In een sneltreinvaart werd er van alles op touw gezet; Fred regelde locaties voor de eerste evenementen en een mooi cadeau voor de donateurs (kijk snel het tweede filmpje voor een tipje van de sluier...). Walter zette de eerste filmpjes in elkaar (en knipte de bloopers eruit), Laura van de Erasmus MC Foundation zorgde ervoor dat iedereen zich snel en gemakkelijk kan inschrijven en samen met mijn vriend Jos maakte ik de website.

Van iedere inschrijving of donatie krijg ik een mailtje; de beste mailtjes van de dag! Eergisterenavond begon opeens m'n telefoon te rinkelen; heel veel mailtjes in één keer. Het eerste echte team heeft zich ingeschreven; De Kuipknallers, wat een geweldige naam! Het is hartverwarmend om te zien hoe iedereen zijn steentje bijdraagt. Dankjewel! Ik hoop jullie binnenkort te ontmoeten bij een van onze lopen.

Anouk de Jong

 

Aflevering 2 Achter de schermen

De start van Running Stairs for Cancer: Doe mee!

Wat ziek zijn inhoudt weet ik al een paar jaar. De sluimerende ziekte prostaatkanker met uitzaaiingen en de kleine kanker-ratjes, die door mijn lijf rennen.  Ze horen erbij, mijn nieuwe familie. Ik besef meer dan ooit wat de waarde van gezondheid is. Toch leg ik mij er niet bij neer. Dat is blijkbaar mijn dna. Persoonlijk zoek ik naar wegen om langer te leven, want het leven is veel te mooi. Positief in het leven staan en actief zijn hoort daar ook bij. En daarom doe ik mee aan ‘Running stairs for cancer’. En organiseer ik samen met Anouk een aktie om geld op te halen voor onderzoek naar prostaatkanker. Wellicht voor mij te laat, maar voor vele anderen misschien op tijd. Doen jullie mee ?

Fred Guurink

Aflevering 1 De start van Running Stairs for Cancer

De laatste tussenstand

Facebook

Facebook Pagelike Widget